
Regler och säkerhet på lagret
Ett säkert lager är grunden för både en bra arbetsmiljö och en långsiktig, hållbar verksamhet. Här har vi samlat det du behöver veta om regler och krav kring ställage – för att minimera risker och skapa en trygg arbetsmiljö samt säker lagring av gods.

Hantering av pallar och tungt gods kräver säkra lösningar
Enligt lag är företaget ansvarigt för att de anställda arbetar i en säker miljö och med säker utrustning. I ett lager är arbetsmiljön ofta riskfylld eftersom tempot är högt, truckar och människor är i rörelse samtidigt som tungt gods hanteras. För att undvika olyckor och skador är det viktigt att följa rätt regler och säkerhetsföreskrifter. Vi på BLS har stenkoll på detta och finns med genomgående från start till mål i varje projekt.

Viktiga aspekter gällande säkerhet på ditt lager
Att ställagen är skyddade mot påkörning och ras samt tydligt märkta med maxlast för varje ställage är avgörande för att säkerställa att de uppfyller alla regler och krav. Detta inkluderar både EN-15635:2008, den europeiska standarden för stationär lagerinredning i stål som omfattar montage, drift och underhåll, samt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Påkörningsskydd
Påkörningsskydd är nödvändiga där mekanisk in- och utlastning med truck eller liknande utrustning förekommer, och där det finns risk för skada på stolpar vid påkörning.
Rasskydd
Rasskydd ska alltid finnas där det finns risk för att löst fallande gods kan falla ut ur ställaget och skada någon.
Genomskjutningsskydd
Genomskjutningsskydd behövs där det finns risk att någon skjuter igenom en pall till andra sidan, vilket kan leda till allvarliga skador.
Belastningsskyltar
En belastningsskylt ska alltid vara monterad och synlig för alla användare av ställaget.

Vi tar ett helhetsgrepp från idé till leverans
Vi hjälper dig, och vi ser till att ditt lager uppfyller alla säkerhetsstandarder och krav. När det är dags för installation så bygger våra utbildade installatörer upp ditt nya lagersystem.
Undvik onödiga missförstånd, upptäck eventuella justeringar i god tid och gör rätt istället för att göra om!

Vi ser till en trygg och säker lagerhantering
Vi ser till att ditt lagersystem uppfyller dagens höga krav på säkerhet och funktionalitet. Genom att tidigt upptäcka eventuella skador förbyggs olyckor samtidigt som risken för framtida reparationer minimeras. Detta sammantaget förlänger livslängden på ditt ställage! Med vår hjälp kan du vara trygg i vetskapen om att ditt lager är i toppskick – redo att möta dagens och morgondagens utmaningar.

Tänk på!
Enligt Europastandard SS-EN 15635: Personal som arbetar i och omkring pallställ skall upplysas om hur systemet används på ett säkert sätt, detta för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för dem själva och andra.
Arbetsmiljölagens krav
Kap 2. 5 §
Maskiner, redskap och andra tekniska anordningar skall vara så beskaffade och placerade och brukas på ett sådant sätt, att betryggande säkerhet ges mot ohälsa och olycksfall.
Kap 3. 1 §
Arbetsgivare och arbetstagare skall samverka för att åstadkomma en god arbetsmiljö.
Kap 3. 2 §
Arbetsgivaren skall vidtaga alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. Lokaler samt maskiner, redskap, skyddsutrustning och andra tekniska anordningar skall underhållas väl.
Kap 3. 2a §
Arbetsgivaren skall systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som säkerställer att arbetsmiljön uppfyller kraven i denna lag. Samt även i den utsträckning verksamheten kräver dokumentera arbetsmiljön och arbetet med denna. Handlingsplaner skall därvid upprättas.
Utdrag från SS-EN 15635:2008
Personal som arbetar i och omkring pallställ skall upplysas om hur systemet
används på ett säkert sätt, detta för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för dem själva och andra.
Säkerhetsproblem eller skada som observeras ska omedelbart rapporteras till den som är ansvarig för lagerinredningens säkerhet.
Ansvarig för lagerinredningens säkerhet ska säkerställa att okulärkontroll genomförs varje vecka eller med andra regelbundna intervall utifrån en riskbedömning.
Minst en gång per år skall en besiktning genomföras av en utbildad besiktningsman.
Mer information hittar du på SIS - Svenska instituter för standarder, sis.se

Syftet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter
Syftet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter är att förebygga ohälsa och olycksfall samt att ge förutsättningar för en god arbetsmiljö. Innan ett ställage tas i bruk ska monteringen kontrolleras enligt anvisningarna. Därefter bör en årlig kontroll genomföras, exempelvis enligt standarden SS-EN 15635:2008: Stationära lagerinredningar i stål – Montage, drift och underhåll. Kontrollen kan göras genom besiktning av en sakkunning, alternativt genom egenkontroll, om tillräckliga kunskaper finns.
Arbetsmiljöverket föreskrifter
Följande krav ska vara uppfyllda för ditt ställage:
Påkörningsskydd: Ställagen ska vara utrustade med påkörningsskydd på utsatta ställen, såsom hörn och gavlar. Även pelare i lagerutrymmen kan behöva skyddas mot påkörning.
Balkspärrar: Ställagen ska vara utrustade med balkspärrar för att förhindra att
balkarna lossnar ofrivilligt när last tas ned.
Märkning av maxlast: Ställagen ska vara tydligt märkta med en belastningsskylt där maxlast per sektion och bärplan tydligt framgår. Belastningsskyltar ska vara placerade på en väl synlig plats, exempelvis på gavlarna.
Genomskjutningsskydd: Ställagen ska ha skydd monterat som förhindrar att last skjuts igenom och faller ner.
Förankring: Ställagen ska vara ordentligt förankrade i golvet. Asfaltgolv klarar inte samma belastning som betonggolv, vilket kan påverka både förankringen och pallställets stabilitet. Om förankring i vägg eller tak krävs, måste fastighetens konstruktion klara av belastningen.
Rasskydd: Ställagen ska ha rasskydd monterat som förhindrar att last rasar ner över passager och arbetsplatser.
Inlagring av EUR-pall: Svaga pallar får ej placeras på bärbalkar eller bärskenor, och därför behöver åtgärder vidtas. De pallar som inte är tillräckligt starka, såsom engångspallar, kan till exempel sättas ovanpå en EUR-pall eller ett mellanlägg för att undvika omplockning av godset.
Årlig kontroll: Ställagen ska kontrolleras årligen och dokumenteras. Följ standarden SS-EN 15635:2008 för montage, drift och underhåll. Kontroll kan utföras genom besiktning av sakkunnig eller egenkontroll om tillräckliga kunskaper finns.
Monteringsanvisningar: Ha alltid monteringsanvisningar tillgängliga för att kunna kontrollera monteringen och belastningen när ställagen har flyttats eller förändrats. Se till att högsta tillåtna last på bärplanen inte överskrids om bärbalkar har tagits bort. Har bärbalkar tagits bort kan högsta tillåtna last på bärplanen ovanför minska på grund av att stolparna tål mindre belastning.
Mer information om föreskrifterna (AFS 2023:10, 2023:11, 2023:12) hittar du på Arbetsmiljöverkets hemsida
Har du funderingar kring hur du skapar ett säkert lager?
Vi vet att det är mycket att tänka på när du planerar ett nytt lager – eller om du vill bygga ut ditt befintliga. Säkerhetskrav, föreskrifter och smart logistik ska gå hand i hand. Då kan det vara skönt att ha en lagerexpert vid sin sida.
Kontakta oss, så hjälper vi dig reda ut alla frågor och funderingar.
Lagring av pallar i ställage
Det är viktigt att ställaget lastas på rätt sätt för att inte belasta ställaget felaktigt vilket kan leda till att lagerinredningen går sönder och orsakar olyckor. En kunskap och förståelse kring hur lagerinredningen fungerar men också hur lastbärarna som godset förvaras på ska lastas är en del i vad som kan leda till en ökad säkerhet.
Lagersystem för alla tillfällen
I vårt sortiment hittar du pallställ, hyllställ, däckställ, grenställ och andra typer av lagerinredning. Lagersystemen är till för att du enkelt ska kunna lagra och hantera ditt gods, oavsett storlek. Vi hjälper inte bara dig att optimera lagret för det gods som ska förvaras, utan även för personalen som ska arbeta där.